Австрийска палачинка с ябълки и Ацидофилно мляко „Наринé“

Още рецепти пристигат при нас. Споделяме ги с най-голямо удоволствие за обща радост на всички изкушени от света на вкусното творчество.

Този път от блога https://sugarmouse.club

Пробвайте, експериментирайте, пишете и ни изпращайте рецепти!

АВСТРИЙСКА ПАЛАЧИНКА С ЯБЪЛКИ И АЦИДОФИЛНО МЛЯКО „НАРИНЕ“ / KAISERSCHMARRN with APPLES AND YOGURT

Любимите „накъсани“ палачинки на австрийския император Франц-Йосиф I, сервирани с карамелизирани ябълки и българско ацидофилно мляко „Наринe” са най-добрата закуска, с която да започнете уикенда.

Тези палачинки са много пухкави, защото сместа се приготвя с разбити отделно белтъци. В същото време имат хрупкава коричка, тъй като ги оставяме да се карамелизират. Сервират се със сладко или конфитюр по избор, но ябълките ги допълват прекрасно. Ацидофилното мляко дава свежест и лекота на закуската.

Рецептата (за една голяма палачинка, която стига за 2 порции):

Карамелизирани ябълки:

√ 4 ябълки
√ 120 г захар
√ 50 г масло

Обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки резени.
В широк тиган карамелизирайте захарта до светъл карамел. Добавете нарязаното на парченца масло и разбъркайте, докато се стопи. Сложете в тигана резените ябълка и гответе на слаб огън, докато омекнат. Периодично разбърквайте, за да се покрият целите ябълки с карамел.
Извадете в чиния. Не почиствайте тигана от карамела.

Докато ябълките се карамелизират, можете да приготвите тестото за палачинката:

√ 2 яйца – разделени на белтъци и жълтъци
√ 15 г захар
√ щипка сол
√ 140 г прясно мляко
√ 100 г брашно
√ 30 г сушени сини сливи или стафиди

Разбъркайте жълтъците, млякото и брашното до гладка смес.
С миксер разбийте белтъците със захарта и солта на сняг.
Внимателно прибавете белтъците към другата смес като използвате силиконова шпатула.
Прибавете сушените плодове.
Добавете още малко мазнина в тигана и изсипете сместа. Трябва да получите сравнително дебела палачинка.
Гответе около 10 мин., докато долната страна на палачинката стане златиста. Обърнете я и с помощта на шпатула или дървена лъжица я накъсайте на хапки. Поръсете с 2-3 с.л. захар и гответе още няколко минути, докато захарта се карамелизира и палачинковите хапки станат златисти от всички страни.

Разпределете палачинката в чаши или в купички. Върху нея сложете карамелизираните ябълки и завършете с по половин кофичка ацидофилно мляко „Наринe” на порция.

Да ви е сладко!  🙂